Konsten att stränga en gitarr

 Att sätta på strängar på en gitarr är lätt tycker en del och helt omöjligt tycker andra, här är några tips för att få det så bra som möjligt.

På en elgitarr så brukar dom flesta ha ett strängfäste som man bara drar strängen igenom men en del gitarrer skall strängen dras igenom kroppen och gitarrer med Bigsbysvaj eller Floyd Rose är det lite klurigare.

Ofta klagar man på att gitarren inte håller stämningen och man tror att det är något fel på mekaniken men oftast har man inte satt fast strängen ordentligt på stäm skruven.

PÅ en elgitarr eller akustisk gitarr utan s.k. slotted Headstock (typ nylonsträngad) så är det bästa sättet att sätta fast strängen att göra ett s.k. halvslag, se bilderna.

 
Så här skall det se ut på bassidan


Så här skall det se ut på diskantsidan

Strängen låser sej själv och kan således inte glida lika mycket vilket gör att gitarren inte stämmer ur sej så lätt, en annan viktig sak är att stränga på så lite sträng som möjligt utom på gitarrer som har rakt huvud typ strata där man måste linda på lite extra för att få vinkel på strängen annars kan det bussa om strängen viktigt på första och andra strängen, se bild.
Orginal Fender mekanik är en en slitslad mekanik där man klipper av strängen och för ned den i ett håll på mitten av strängrullen sedan viker man strängen nedåt och drar kraftigt i strängen så det bildas två veck på strängen men det går även att göra på det andra sättet med ett halvslag.

 

Att sätta fast strängar på en stålsträngad gitarr är lite mer kompicerat. Strängen skall tryckas ned genom ett hål med den s.k. peggen men kulan på strängen skall bara gå igenom locket på gitarren och sedan kilas fast med peggen, se bild.

Peggen brukar vara längre än på bilden vilket gör att man känner när den släpper från strängens kula, kulan får inte följa med peggen hela vägen får då åker peggen upp när man stämmer gitarren.

 

 

Nylonsträngade gitarrer är knepigare eftersom dom flesta strängar skall knytas (det finns nylonsträngar med kula) det viktiga när man gjort knuten är att knuten skall gå runt kanten på stalet, man brukar göra två knutar på diskantsträngarna och en på bas strängarna.

 

 

 

 

Att stränga en gitarr med Slotted Head Stock är samma princip som stålsträngad att göra ett halvslag men man brukar även sticka ner strängen på en nylonsträngad under lopen så det blir en knut med halvslag när man spänner strängen detta för att göra en dubbellåsning av strängen.

 

 


När gitarren är färdigsträngad så kan du tänja strängarna för att dom inte skall stämma om sej för mycket.

En gitarr som utsätts för temperaturväxlingar stämmer ofta om sej vilket gör att om du skall spela live på en gitarr så bör den ha stått på scenen ungefär en timme innan du skall spela och stämmas då.

Gitarr.info