The Squier JV Pages


Domestic kallas Squier gitarrerna som bara såldes i Japan och dom skiljer sej lite grand från export modellen.
 

JV numrerade Gitarrer gjorda endast för Japan.
Jag har lagt till denna sida, främst eftersom inte så mycket är känt utanför Japan om det japanska JV sortiment, och eftersom fler och fler domestic JV numrerade  Squier instrument säljs på ebay så tyckte jag det var dags att låta dig veta vad som finns där, och vad är skillnaderna mellan domestic och export. Jag kallar alla gitarrer nedan som var för den Japanska marknaden för domestic.

Jag har också lagt till en del info om dom high end Fender JV gitarrer som också bara gjordes för den japanska marknaden. Förhoppningsvis kommer denna sida att också göra potentiella domestic JV köpare medvetna om att ett JV serienummer inte automatiskt kvalificerar en gitarr till en samlargitarr. Det var dom första Squier modeller som startade hela JV fenomenet. 
Efter införandet av export modellen så kom dom Japanska domestic Squier gitarrerna med JV nummer i flera modeller som sträckte sig från en hybrid modeller som var lite enklare till SST-45 och SST-50-modeller som är nära export modellerna.

De allra första JV numrerade gitarrer var domestic Fender  gitarrer som var praktiskt taget lika i spec som export Squiers med amerikanska mikrofoner men gjordes i tre olika modeller den finaste  modellen var ST-115 som var helt lackad i cellulosa. Dessa gitarrer fanns bara en mycket kort period mellan införandet av Fender JV och Fender logo Squier som dom första Squier kallades med Fender logo och Squier logon längst ut på huvudet.

Fender JV (Inte Squier)

De första modellerna som kom till butikerna i Japan var Fender JV gitarrerna som var otroligt bra och exakta kopior av Pre CBS stratan med Fender spaghetti logo's (se ovan) och serienummer startar som startade med JV0xxxx. Dessa instrument tog Fender USA på sängen med deras kvalitet och noggrannhet. Fender sa vi kan aldrig göra en sån här bra gitarr i USA.

The Fender JV modeller, Squier inom parantes hänvisar till att modelen är samma som Squier Export.

 Stratocaster modell: ST'57-65 (Squier), ST'57-85 och ST'57-115

Stratocaster modell: ST'62-65 (Squier), ST'62-85 och ST'62-115

Telecaster modell: TL'52-65 (Squier) och TL'52-95

Precision Bass: PB'57-70 (Squier) och PB'57-95Bass: PB'62-75 och PB'62-95

Jazz Bass: JB'62-75 (Squier) och JB'62-115
 

Ovan: Den finaste av Fenders JV strata modeller den nitrocellulosa lackade ST'57-115T. Halsarna på dessa Fender -57 har precis som -57 Squier C-profil och inte "V profil som orginalet hade, några av dessa tidiga JV Fender och även tidiga Squier hade en flackare 9,25" greppbräda istället för den korrekta 7,25 "som skulle bli den riktiga.Ovan: Detta är en ST'62-85, 85 modellen var också lackad i nitrocellulosa.

 Ovan: En vit ST'57-85. Ovan: Ännu en ST'57-85 i svart.


Ovan: En ST'62-65.

Top of the line 115 modellen hade orginal USA Fender delar (mikar, plektrumskydd och kontroller .... se ovan),  andra Stratocaster modellerna var utrustade med japanska plektrumskydd.  (Obs på bilden ovan, al kropp och röda "B" stämpel i halsfickan).
Färgerna  var Svart, Vit, och Tobacco Sunburst (T), för ST'57 och PB'57 modeller, tre tones Sunburst Svart och Vit för ST'62, PB'62 och JB'62, Butterscotch Blonde (BSB) för TL'52-65 och TL'52-95. Candy Apple Red (CAR) och Fiesta Red (FRD) lades till lite senare.
Vänsterhänta alternativ fanns också tillgänglig något senare till en högre kostnad.

Above: A top line domestic TL'52-95 with nitro finish and US parts owned by Tim Pershing (more details below) .

Ovan: En top of the line  TL'52-95 med nitro finish och USA delar ägs av Tim Pershing (mer information nedan).

 

 Ovan: Några närmare bilder av TL'52-95 kroppen  nitrocellulosans yta och svart fiber bakelit plektrumskydd.

 

    

Ovan vänster : NoteraJV stämpeln med fyra siffror i stället för de vanliga fem, Neck date till höger 5-19-83 (19 maj 1983).

 Ovan: Kontrollplattan med USA switch.En nitrocellulosa lackad Fender JV "62 Stratocaster med al kropp och Pick Up Made In USA "klistermärke (precis som på export Squiers). 85 och 115 "modellerna var lackade med nitrocellulosa, och" 65-modellen med polyuretan. Kropparna var gjorda av al eller ask. Dessa gitarrer hade en större Fender dekal  med "Made in Japan" tryckt under Fenderlogon denna stora dekal minus den ursprungliga Contour Body dekalen användes under en mycket kort tid 1982. Ett stål block var också montera på stallet på Fender 115 modeller.

 

Tags från ett tidigt Stratocaster (modell 115). Det blå klistermärket med modelkod fanns på alla inhemska JV modeller men sitter sällan kvar idag.

I couldn't resist adding these pictures of a beautiful mint condition alder body ST'62-85 Fender JV Stratocaster, Serial No. JV013xx; Though there is some text here, the pictures speak for themselves (see below!....photo's from ebay sale).

Jag kunde inte motstå att lägga till dessa bilder av en vacker i nyskick ST'62-85 JV Fender Stratocaster, serienr JV013xx med al kropp, bilderna talar för sig själva (bilderna hämtad från Ebay) .Ovan: Amerikanska mikar med för tiden vanliga mikar med plana polepieces förkommer på tidiga JV Fenders.

En liten detalj (vilket jag personligen tycker är lite irriterande) är där Fender Japan ofta placerade "Original Contour Body" dekalen på en annan vinkel än Fender dekalen, detta har också hittats på många senare japanska Stratocasters. Fender (och Squier) JV linje avslutades 1984 med införandet av Collectable Series. Dessa gitarrer var annorlunda alla delar var av japanskt ursprung. Någon gång under 1983 (mest troligt mitten eller slutet av 83) så flyttades "Made in Japan" dekalen till halsen där den möter kroppen och Stratocastern fick en mer korekt Fender Vintage Logo utan Made In Japan.

 Nedan finns några Fender Japan katalog med specifikationer på engelska.

Domestic JV Squier

Domestic JV Squier kom lite senare än exporten, och den japanska allmänheten erbjöds ett bredare utbud av möjligheter.

1982 års modellervar:

Stratocasters: SST-45 Svart och Vit och SST-50 Sunburst

Telecaster: STL-50 Standard Model.

Precision Bass: SPB-50

Jazz Bass: SJB-55

Nedan: Katalogen från 1983 visar införandet av SST-30, SST-30s, SST314-50 och SST314-55 (314 = kort skala, och 55 var Candy Apple Red finish) och andra modeller.

Modelbetäckningarna 45, 50, 65,85 och115 kostade 45000yen, 55000yen, 65000yen, 85000yen och 115000yen. Detta var ett prissystem som alla Japanska tillverkare använde sej av. Siffrorna kunde hittas tryckta på en liten rund blå klisterlapp på baksidan av huvudet (se bilden nedan) på alla domesticJV gitarrer (ett system som även användes av Tokai under denna tid, Tokais klistermärke satt på halsen där den möter kroppen).

 Domestic JV Squier gitarrer var lackade med samma polyester finish som export modellen, kropparna var tillverkade i ask, al och basswood. Domestic Squier SST-45 och 50 var till stor del samma gitarrer som export modellerna men saknade dom amerikanska mikarna. Anledningen till att Fender valde USA mikar på Export modellen var att konkuransen från Tokai och Fernades var stenhård i USA så Fender valde att ha amerikanska mikar på sina Japps gitarrer för att konkurrera ut Tokai och Fernades i USA. Dom Japanska mikarn hade betäkningarna SQ-3, SQ-4 och SQ-5N Hotrod. Katlogen från1983 anger at gitarrerna hade 5 läges switchar monterade på alla domemestic JV Squiers .SST

Domestic JV Squier modelerna var

C o l o u r s and Pickups C o l o u r s och Pickups

These are the colours and pickup specs for all SST models througout the domestic Squier JV period: (these can be seen in the catalogue further down the page). Dessa är de färger och pickup specs för alla SST modeller througout den inhemska Squier JV: (dessa kan ses i katalogen längre ner på sidan).

SST-30 .........Svart (BLK), Vit (VWH) och Fiesta Red (FRD)........SQ-3 Pickups (Keramiska magneter)
SST-30s ....... 3 Tones Sunburs (3TS) -62 och Tobacco Sunburst (T) -57........ SQ-3 Pickups.
 SST-45 ......... Svart (BLK), Fiesta Red (FRD), California Blue (CBL), Vit (VWH )........ SQ-4 Pickups.
SST-50 ......... Svart (BLK), 3 Tones Sunburst (3TS) -62, Tobacco Sunburst (T) -57, California Blue (CBL), Vintage White (VWH )....... SQ -5 Hotrod pickups.
 SST-55 ......... Lake Placid Blue (LPB) och Candy Apple Red (CAR )........ SQ-5 Hotrod pickups
SST314-50 (Short scale model).......3 Tone Sunburst (3TS), Tobacco Sunburst (T), Vit (VWH).......SQ-5N Hotrod pickups.
SST314-55 (Short scale model)........Candy Apple Red (CAR).........SQ-5N Hotrod pickups.
Metallic Pink (MP) kom som ett alternativ till Candy Apple Red och ersatte senare CAR finish i Domestic SST seri

Ovan: Taggs och handbok för en sen SST-45 JV Strata förmodligen en tidig 84.

Ovan: Stratocasterns halsficka med den röda "D stämpeln som anger att det är ett Domestic instrument avsett för Japanska återförsäljare. Det förkommer att halsarna på domestic gitarrer kan ha export stämpeln EX eller EXT.

Ovan: Mikrofonerna på SST-45 och SST-50 var till det yttre exakta kopior på Fenders orginalmikrofoner.

 

SST modelernas mikrofoner var monterade med fjädrar som Fenders 70 talsgitarrer istället för gummislang som Exportmodelerna och Fenders JV modelerna hade.

Ovan: Fräsningen på en SST-45.

Ovan: En customfärgad strata California Blue (CBL).

 Ovan: En Candy Apple Red (CAR) SST-55.Bilden ovan visar skillnaden på skala på en 1983 SST-314-modeller (vänster) jämfört med de normala skala (höger, se annpnsen från1983  längre ner på sidan). Den ena är i CAR finish. Nästa urval av bilder nedan, är en  JV Stratocaster i metallic Pink, som ersatte Candy Apple Red. Detaljbild visar en fem läges DM50 switch.

 

Här nedan är några bilder av en vacker gitarr; En top of the line Domestic 1982 SST-50 JV Squier Stratocaster, med en alkropp, SQ-5 Hot Rod pickups  och en 3 läges (DM-30 switch som vanligtvis hittas på gitarrer från 1982.
 Bilden ovan visar en SST-30 JV Stratocaster, notera dom billigare stämskruvarana utan spår på ovansidan. Denna modell tillverkades sent under 1983 med siffror som börjar runt JV7xxxx. Dessa hade Keramiska SQ-3 mikrofoner med platta polepieces. Dessa hybridstrator kan ha tagits fram som ett budget alternativ till SST-45 och 50 modeller.

Nedan: Dessa bilder har ja fått av Masanori Misawa i Tokyo Japan, gitarren är en SST-30, som han har ägt sen den var ny (denna gitarr såldes på Ebay).

Ovan: Blått klistermärke som visar att det är en SST36.

 Ovan: 30B bläck stämpel i neckpocket.

Ovan: Modell stämpel på halsen.

Above: These guitars are generally late number JV's. Ovan: Dessa gitarrer är i allmänhet sent antal JV's.

Ovan: 5 läges switch.

Ovan: Keramiska mikrofoner, notera bladmagnetern på undersidan.

 

Ovan: Standard JV vintage stall.

 Under 1983 kom en annan modell som sedemera skulle bli SQ serien CST hette modelen och hade 70 tals huvudet som Fender faktiskt gjorde redan 1966, modelerna var CST-30S, CST-45, CST-50 och CST-55 och hade JV serienummer 1983 och fick SQ nummer 1984.

 

C o l o u r s and Pickups C o l o u r s och Pickups

CST-30s ....... Svart (BLK) Svart plektrumskydd med Svarta plastdelar och Olympic White (OWH) Vitt plektrumskydd med Svart plast delar ........ SQ-3 PU.
CST-45 ........ Svart (BLK), Svart plektrumskydd med Svarta plastdelar och Olympic White (OWH) Vitt plektrumskydd med Svart plast delar ....... SQ-4 PU.
CST-50 ......... Svart (BLK) , 3 tone Sunburst (3TS) Svart plektrumskydd med Svarta plastdelar och Olympic White (OWH) Vitt plektrumskydd med Svart plast delar ..... .... SQ-5 PU.

CST-55 ..........Pearl White (PWH), Candy Apple Red (CAR), Lake Placid Blue (LPB and Natural (NT).....SQ-5 PU. CST-55 .......... Pearl White (PWH), Candy Apple Red (bil), Lake Placid Blue (LPG och Natural (NT )..... SQ-5 PU. Samtliga hade vitt plektrumskydd med Vita plastdelar.
CTC-55 Svart (BLK) hade en humbucker 2 single coil ........SQ5/SHB-1 pickup .

Ovan: En domestioc JV "Current Stratocaster Series"-modellen (CST-55) i Natur finish.

 

Ovan: En Lake Placid Blue CST-55 Stratocaster.

STL & CTL (Domestic Squier JV Telecasters) STL & CTL (Domestic Squier JV Telecasters)

C o l o u r s and Pickups C o l o u r s och Pickups

STL-50 ....... Svart (BLK) med vitt plektrumskydd och Blonde (BLD) med vitt plektrumskydd ........ 011 mikrofon (bas) och 014 mikrofon (bak).
 CTL-50 ....... Svart (BLK) med svart plektrumskydd och Blonde (BLD) med svart plektrumskydd ........ 011 mikrofon (bas) och 014 mikrofon (bak).
CTL-55 ...... Svart (BLK) med svarta Pickguard ......... SHB-1 pu (nacke) och 014 Pu (bro).

 Ovan: En blond skönhet.

 Ovan: Kroppens fräsning och halsfickan med Domestic stämpel på en STL-50 Telecaster.
Liksom Domestic Stratocastern så har domestic JV Squier Telecaster modellen inte USA mikar, serienummer  är stämplat på neckplaten.

 Contemporary Serie (JV numrerade)

Ännu en kandidat för JV Squier blev första versioneerna av Contemporary Serien. Dessa modeller infördes i slutet av 1983 med JV serienummer. Contemporary serien ansågs som en del av den andra etappen av Fender Squier Japan (Det fanns inte mindre än 13 olika modeller i denna serie). Gitarrerna hade s.k matching headstocks. Se katalogblad längre ner på sidan. Som du ser på bilderna nedan så är det inte den typ av gitarr man förväntar sej ha JV serienummer. Även Telecastern fanns iContemporary Serien. Även om de är bra gitarrer i sig , så är dom trots sina JV serienummer inte något för JV entusiaster och samlare.

  

 Nedan visas några sidor från en 1983 japanska Fender katalog "Twang, många olika mikkombinationer.

 

Det finns även under den inhemska JV serien, en Jeff Beck modell, som hade det tidigare Squier dekalen men en mer modern layout på plektrumskyddet med två ratar och tre läges  switch i stället för de normala fem läges switchen.

Domestic Squier JV Basses Inrikes Squier JV basar

Bilden nedan visar två domestic Fender modeller och en Squier .

The Bass guitars of the domestic Japanese Squier line are (unlike some domestic stratocasters) immediately identifiable from the more vintage accurate export models by the lack of a rivet through the top of the tuner stem (see pic above) , and a different shaped tuner blade and back plate (see photo further down this page) , though the Fender versions (like the export Squier JV's) are period correct (see again above picture).

Bass gitarrerna i den japanska domestic Squier serien är till skillnad från vissa Domestic Stratocasters omedelbart identifierbara med export modellerna.

 Foto: Ingo Korpen, Sami Stenholm, Masanori Misawa

JV Forum | Top of Page JV Forum | Top of Page

© 21Frets / The Squier JV Pages © 21F