Les Paul Custom 1954 - 57 (Black Beauty)

Kropp: En bit Mahogny, karvad på ovansidan(ingen lönntop) femlagers vit/svart laminerad kantlist på ovan och undersidan.

Hals: En bit Mahogny, Ebenholtzgreppbräda,  vit kantlist på sidorna av halsen och femlagers vit/svart laminerad kantlist runt huvudet. Split Diamond inlägg på huvudet, svart/vit laminerad lucka över dragstången med Les Paul Custom ingraverat. 

Mickar: P-90 Med svart kåpa i stall läge. En mick som inte fick något namn men som kallas för ”The Alnico Pickup” i hals läge. En mick med individuel alnicomagnet för varje sträng som var höj och sänkbar.

Stall: Första gitarren som hade Tune-o-matic stall och Stop tailpiece.

Plektrumskydd: 5 lager laminerad Svart/vit Plast. 

Färg: Hela gitarren är lackad svart. Med förgyllda delar.

Betyg: En totalt ospelbar gitarr om man inte bandar om den. Den lanserades som ”The fretlesswonder”, banden var så låga att dom knappt kändes. Skönt om man kompar med .013 strängar men totalt omöjligt att bända även om du har .008. Tyvärr så har många av dessa gitarr också gått fräsen och stämjärnen till mötes under sjuttio och åttiotalet och fått humbuckers. Ingen förstod hur bra Alnico micken egentligen var, man justerade magneterna för högt vilket gjorde att strängarna blev falska. Lite mindre attack än Standard Les Paulen eftersom kroppen inte har någon Lönntop och Ebenholtzgreppbrädan gör sitt till, bättre sustain men mindre attack.

 

1957 kom humbuckingmikrofonen, dom allra första som gjordes hade två humbuckers men försågs snabbt med tre stycken guldblänkade paffar, modelen tillverkades fram till -60 men några –61or såg också dagens ljus.

Betyg: Halsen blev lite fetare –57, själv tycker jag att dom är lite klumpiga att spela på men gillar man tjocka halsar är det en kanongitarr, den tjocka halsen ger en bättre ton än den som kom -60.  1959 så fick dom riktigt bra band med lite höjd på.  1960 kom den tunna breda halsen som faktiskt inte är breddare men känns bredare p.g.a. halsfigurationen.   Otroligt bra gitarr med mickar så det räcker. Det ända negativa med Les Paul custom från den här tiden är halsen om man bor i ett land som vi gör med stora luftfuktighetsväxlingar mellen sommar och vinter. Ebenholtzen torkar snabbt ut på vintern och återfuktar sej snabbt på sommaren vilket gör att halsen ändrar sej snabbt om gitarren inte bor i sitt case.

Vad som förvånar mej är att många idag även Gibson själva kallar den tremickade customen för Black Beauty, Black Beauty var ett s.k. nickname för den  

P-90/Alnico försedda gitarren eftersom den hade svarta mikkåpor.

 

1968 gjorde Les paul customen comeback tillsammans med Goldtoppen, vad som skiljer den är att den hade två humbuckers och kroppen försetts med en lönntop,

sent -69 så blev kropparna laminerade så kallade Sandwich bodys. Detta för att trät inte skull röra sej så mycket och färgen krackelera, tyvär blev gitarren stummare av detta.

Betyg: Bra gitarr lite mer bett i tonen än femtiotalarna, det som är kul med dom här Les Paulerna är att man kan hitta dom med P.A.F. mickar och pat. number mickar varför vet jag inte men jag har haft en själv en gång som det satt en  av varje på och orörda lödningar.  

 

Note: Les Paul Custom 1954 - 69 (Även SG Custom) har en s.k. one piece mahogny hals med Ebenholtzgreppbräda. Ebenholtzen är lite nyckful i vårt klimat den sväller när den blir fuktig och krymper när den blir torr vilket gör att halsen kan böja sig konkav eller konvex på bara ett par dagar om fuktigheten svänger snabbt. Så skall man köpa en Les Paul Custom 54 –61 för dyra pengar så kolla halsen noga att den är rak. Jag har sett Customs som har blivit så krokiga att man har fått banda av och hyvlat greppbrädorna. Ofta har man köpt gitarrer av gamla farbröder som har skött sina gitarrer som barn och aldrig haft dom framme. När sedan nästa ägare har tagit med sej gitarren till gotland en fuktig sommar och ställt den på ett stativ i vardagsrummet så är gitarren ospelbar på ett par dagar. Har man dessutom hängt upp den på väggen så kan halsen bli så krokig att den måste hyvlas.  

Bästa stället för gitarren är caset. Från 1970 laminerades halsen för att eliminera problemet.  

 

1970 fickden tredelad hals och den lilla klacken i övergången mellan hals och huvud för att förstärka den känsligaste punkten på gitarren.

Customen fanns bara svart fram till -71 då man utökade färgerna med Cherry Sunburst och Cherry. -72 kom Tobacco Sunburst och -75 kom dom första Vita och Natur färgade den senare gick att få med Mapleneck. Under sjuttiotalet så tillverkades Les Paul custom  av och till med tre humbuckers. Om detta var custom order eller ej vet jag inte.

Betyg: Med dom nya färgerna så kom nya lacker, hårda tjocka epoxylacker som fullkomligen tog livet av gitarrerna. 1974 började lönnhalsarna dyka upp detta plus sandwich bodyn gjorde att Les Paulen blev hårdare och stummare i tonen, inte kul. Tidiga sjuttiotals gitarrer kan vara otroligt bra men det finns inte så gott om dom eftersom vi inte fick någon riktig generalagent för Gibson förren 1974.

 

1972-73 tillverkades en re-issiue på 1954 års Les Paul med en P-90 och en Alnico mikrofon såg exact ut som en -54 Les Paul och av någon outgrundlig anledning så hade man bandat gitarren med samma värdelöst låga band som på femtiotalet. Jag vet inte om dom har lönntop eller inte men om någon vet så skicka gärna ett analogt eller digitalt brev till Fuzz. Dessa gitarrer har serienummer som börjar med LE (Limmited Edition)

Betyg: En bra gitarr om man bandar om den.

 

1973-74 tillverkades en –57 re issiue, som –54 r.i. fast med Tre humbuckers och riktiga band. Dessa gitarrer har serienummer som började med ett C ( kanske custom order? )

Betyg: som ovan men du behöver inte banda om den.

 

I mitten av Sjuttiotalet började det dyka up nya modeler som var baserade på Les Paul Custom.

 

1974 Twentieth Anniversery model för att fira att det var 20 år sedan Les Paul Custom introducerades. En helt vanlig Les Paul Custom med Twentieth Anniversery ingraverat på femtonde bandet.

Betyg: se 70 - …….1976 - 79 Les Paul Artisan En tre mickad version med den gamla skrivstils logotypen från 30 talet och blommor med gilanger på greppbrädan. En del med finstämmare på strängfästet.

Betyg: Stendöd gitarr. Lackad med Epoxylack plus Lönnhals inte min favorit gitarr. 1979 25/50 Aniversary model. För att fira att Lester Polfus hade jobbat med Gibson i 25 år och för att Lester hade varit i musikbranchen i 50år.

En Les Paul Custom med Flammig lönntop, split inlays i greppbrädan och Les Paul 25/50  inlagt i pärlemor på huvudet. Luckan över trushroden är i Mässing med Anniversary ingraverat.

Betyg: Av någon anledning så låter den här mycket bättre än t.ex Artisan. Varför vet jag inte. 1979 Les Paul Artist En Les Paul Custom med LP inlagt på huvudet i pärlemor eller bladguld. Finstämmare på strängfästet och ny elektronik. En volym, en bas och en diskantkontroll. Tre stycken miniswitchar, compression, brightness och expansion??????

Betyg: Jag skakade bara på huvudet när jag såg den första gången. 1987-89 Les Paul Custom Lite  En tunn variant med två volume och en ton kontroll (87-88), en volume och en tonkontroll samt en miniswitch för att splita mi diskant mikrofonen. Färgerna var svart, sunburst och rosa. 1989 35th Anniversary model Nu skall vi fira igen, trettiofem år sen vi lanserade Les Paul Custom. Vi gör en -57a??? Tre mickad Les Paul custom med 35th Aniversary ingraverat i pärlemor-inlägget på huvudet.

Betyg: Har tyvärr inte sett någon, Men dom skall vara celulosa lackade igen så dom borde vara bra. 1992 Les Paul Custom Plus och Premium plus

En Cherry eller Tobacco sunburst Les Paul Custom med flammig lönntop. Plus eller Premium plus är bara gradering hur flammig den är.

Betyg: Som vilken ny Les Paul Custom som helst fast snyggare. 1995 Les Paul Custom Florentine En Halvakustisk Les Paul Custom byggd på Gibsons Custom shop. Har Classic -57 mickar och görs antingen i Cherry eller Tobacco Sunburst med Flammigt Lönnlock eller i Sparkle finnish (Flake med svart baksida.

Betyg: Mycket välbyggda gitarrer. Är lika lätta som en femtiotals Les Paul (ca 4 kg). Classic -57 mickarna är mina favoriter, så nära en riktig P.A.F man kan komma. 1992

Les Paul Custom görs idag i en mängd olika färger. I Historic Collection serien finns följande modeller: -54 re-issiue, -57 re-issiue två humbuckers och -57 re-issiue tre humbuckers. Alla tre går att få med Bigsby svaj.