Gibson Les Paul Gold Top.
Les Paulen började tillverkas 1952 modellen hette bara Les Paul. Den tillverkades fram till 1960 då den ersattes av den nya modellen som först hette Les Paul och sedan SG. Eftersom Les Paul inte tyckte om den nya modellen och samtidigt låg i skilsmässa med sin fru Mary Ford så bröt han kontraktet med Gibson. Les Paulen låg i dvala till 1968 då man återupptog tillverkningen igen. Gitarren har tillverkats sedan dess i en mängd olika utföranden och modeler. Nedan har jag en beskrivning av dom Les Paul modeller som gjorts gernom tiderna.
Goldtop
Les Paul Goldtop 1952 - 53 Kropp: Mahogny med Lönn top och vit kantlist runt kroppen. Hals: Mahogny med Brazilian Rosewood greppbräda och vit kantlist. Mickar: P-90 (Singelcoil mikrofon med beige färgade plastkåpor och en skruvrad i mitten). Stall: Ett s.k. trapeze stall förekommande på vissa Jazzgitarrer. Plektrum skydd: Begiet ett lager Färg: Gold top med brun baksida eller All gold, hela instrumentet lackat i guld. Note: Dom allra första som gjordes hade ingen kantlist på halsen och är eftertraktade av samlare. Flertalet av -52orna hade inte något serienummer.
Betyg: Den Första Les Paulen hade för liten halsvinkel vilket gör gitarren väldigt basig i tonen. Stallet var helt värdelöst att använda på den har gitarren, strängarna var dragna under stallet för att inte komma för högt p.g.a. den snåla halsvinkeln. Gitarren är mer än samlar gitarr än ett bruksinstrument.
Les Paul Goldtop 1953 - 55 Som 52 - 53 fast med mer halsvinkel och nytt stall s.k. Stoptailpiece stall. Det som sedemera blev Les paul strängfäste fungerade både som stall och strängfäste. Strängarna drogs runt strängfästet och två stycken insex skruvar skötte intoneringen. Det förekom även s.k. all gold Les Pauler se bild.
Betyg: Otroligt bra Les Pauler, jag gillar verkligen Stoptailpiece. Jag vet inte om det är inbillning men jag tycker att det är mer ton med det här stallet än Tune-o-matic. Lite svår att intonera eftersom hela stallet flyttar sej när man skruvar på intonerings skruvarna.
Les Paul Goldtop 1955 - 57 Som 53 - 55 det ända som skiljer är Tune-o matic stallet. Individuela justeringar för varje sträng för att få en perfekt intonation. Och det gamla stallet fungerade nu som strängfäste. Betyg: Också bra Les Pauler, lite underskattade för att man under sjuttiotalet fick för sej att man måste ha Humbuckers.
Les Paul Goldtop 1957 - 58 (Sista modellen under femtiotalet) Som 55 - 57 men Gibson logon hade flyttats up och gitarren hade fått dubbelspoliga mikrofoner, Humbuckers. Betyg: Den näst mest eftertraktade Les Paulen och den minst tillverkade eftersom den kom i mitten av -57 och ersattes av Sunburst Les Paulen i mtten av -58, man tror att det finns ca 500st.
Les Paul Goldtop 1968 - 69 En re-issiue ( innan ordet var uppfunnet) på 55 - 57 modellen. P-90 mickar, one piece neck och kroppen var också i en bit mahogny men kantlisten på kroppen var tjockare i cutawayen och döljde skarven mellan Lönn och Mahogny. Gitarren hette Les Paul Standard. Dom allra första hade samma Crown inlägg som SG’n m.fl. istället för texten Les Paul model uppe på huvudet. Detta för att man inte hade ett färdigt avtal med Lester (Les Paul) Polfus. Mahogny delen av kroppen och Lönntoppen var frästa var och en för sig för Volymkontrolerna och switchen detta gör att Mahogny kroppen och lönntopen sällan centrerar och fickor är vanliga. Betyg: En Les Paul som faktiskt är det närmaste en femtiotalare man kan komma. En del av dom har till och med gamla kroppar. Huvudet är lika litet som en femtiotalare och halsen och kroppen är i ett stycke Mahogny. Toppen har samma karvning som femtiotalarna vilket försvann redan -69. Tyvärr finns det få kvar i orginalskick, under sjuttiotalet föll dom offer för i bästa fall Göran Malmbergs (känd gitarrbyggare på sextio och sjutiotalet) fräs och försedda med Humbuckers, men många gick ett stämjärn till mötes. Halsarna var rätt stabbiga och även dom har tunnats ur på många och sedan kunde man ju inte ha en Goldtop, nej sunburst skulle dom vara. - Jag vet, här är min -68 Goldtop och alla ovanstående ingrepp har gjorts notera crown inlay på huvudet.
Note: I skarven mellan Les Paul Standard och Deluxe som är sent -69 så förekommer Deluxer med one piece body och sandwich body (se deluxe och Custom 70 - 74) med både P-90 mickar och små humbuckers. Deluxen som introducerades hösten 1969 var också en Goldtop, fler färger på Deluxen kom 1970.
Les Paul Goldtop 1974 Re-issiue nummer 2. Den här gitarren är som 53 - 55 Goldtoppen Stoptailpiece bar, P-90mickar en del med Gibson logo på. One piece neck och kroppen likaså ett stycke mahogny.
Betyg: Ungefär som 68 - 69 Les Paulen men kan vara lite stum beroende på att Gibson började laborera med olika typer av lacker vid den tidpunkten. Har samma karvning av locket som Deluxen
Les Paul Goldtop -57 Re-issiue 1985 En gitarr jag faktiskt aldrig har sett i verkligheten. Jag tror inte att den togs in till Sverige.
Les Paul Goldtop -56 Re-issiue 1989
En Les Paul som lanserades som någon sorts hyllning till Lester (Les Paul) Polfus. Den har Les Paul ingraverat i guld på plektrum skyddet. Betyg: En bra Les Paul, Cellulosa lackad men det är inte P-90 mickar som ögat ser utan P-100. Ser ut som en P-90 men är en stackad humbucking mick som jag persoligen inte är så förtjust i.
Goldtop har existerat som färg sedan 69 på Les Paul Deluxe och på Standard sedan -76 man kalar även dessa för Goldtops. Den finns idag som färg på Les Paul Standard och Classic. Man tillverkar också Historic Collection Re-issiues på -57 och -56 Goldtopen
|